A méhközpontú méhészkedés varázslatos világa (SZÖSZ)

Méhészkedés kis léptékben, a természettel harmóniában, önellátásra törekedve.

Nemrég jelent meg egy tanulmány a Magyar Tudományos Akadémia gondozásában, az Ecology Lettersben, mely szerint a méhek és más beporzók védelmének kulcsa a mezőgazdálkodás “ökológiai intenzifikációja”.
– Részletes magyar összefoglaló: goo.gl/vNwZ4W
– A teljes tanulmány: goo.gl/dk8w6b

A természet csodája, a mézelő méh.

Ha önellátó családban, közösségben gondolkodtok, elkerülhetetlen, hogy legyen saját mézetek, és sok-sok beporzó barátotok a kertetekben. De miképpen tudunk úgy tartani akár csak 2-3 méhcsaládot, hogy ahhoz ne legyen szükség a mai méhészetekre jellemző drága beruházásokra, vegyszerekre?

A méhközpontú méhészetben olyan körülményeket igyekszünk biztosítani a méhecskéknek, hogy az a természeteshez a lehető legközelebb essék. Az eredmény magáért beszél: egészséges méhcsaládok, melyek építő-ösztöne sokkal erősebb, mint megszokott módon tartott társaiké. Milyen kastípusokat lehet és érdemes használni mindehhez? Hogyan tudunk megküzdeni az atkákkal durva kemikáliák használata nélkül? Hogyan kerüljünk tényleg harmóniába az általunk tartott méhekkel? Milyen könyveket érdemes elolvasni a témában? Mindezt megtudhatjátok Nagy Tamás előadásából. Megéri megnézni!