Mit tanultunk ma? – gombatermesztés a Hideg-hegyen

Novemberben egy csodás, napsütéses napot töltöttünk a Hideg-hegyen, erről készítettünk nektek egy rövid fényképes beszámolót.

A szomszédos faluból Barnagról és a messzi Erdélyből is érkeztek hozzánk a gombatermesztés iránt érdeklődők. Csizmár Misi, az ELTE mikológus doktorandusza avatott be minket a farönkös gombatermesztés különböző változataiba.

Oltottunk pecsétviasz gombát, shiitakét,  laskát és süngombát is. Az eddigi gombák iránti rajongásunkat csak fokozta, hogy megtudtuk  bizony már a britt tudósok is azt mondják; komoly gyógyhatással rendelkeznek a természetben megtalálható gombák is. Sok poliszaharidot tartalmaznak, ami jó, immunszabályozó és tumorellenes hatásai is ismertek, idegsejt képzést is támogatják.

A napot az elméleti, beszélgetős résszel kezdtük, utána következett a fúrás, majd a kifúrt lyukak gombával átszövetett szemcsírával vagy oltótiplivel való betömése, s végül a lyukak viasszal való lezárása. Az oltás utáni téli teendőnk utolsó fázisát, a helyes vermelést is láthattuk. Ezzel el is telt a nap nagy része. Zárásként egy résztvevői felajánlásból megnézhettünk egy szarvasgomba kereső kutyát munka közben 🙂

A hivatalos program után megmutattuk a Hideg- hegyi menedék már megvalósított rendszereit, s meséltünk terveinkről, arról, hogy hogyan szeretnénk gondos gazdái lenni ennek a területnek.


Bali körbevezette a csapatot, s beszélt arról miért is csodás dolog az alomszék, hogyan termelünk áramot, miért vannak állataink, s hol, mit, miért így tervezünk…

Örülünk, hogy megvalósult ez a program, mert számunkra fontos dolgokat szolgál.

  • Megtapasztalhattuk, s ezáltal közelebb kerültünk a táplálékelőállítás egy természetes módjához, aminek végeredményeként több kg gyógyhatású, tiszta élelmiszert tudunk megenni, helyben, a kertünk sarkából az asztalunkra téve.
  • Együtt voltunk a szabadban, a hideg, de napsütéses őszben. Kötődhettek új ismeretségek, és találkozhattunk azokkal is, akikkel jó volt újra beszélgetni, s mindeközben valami értelmes dolgot csinálni.
  • Fúrtúnk, faragtunk, élveztük az alkotás örömét. Láttuk, hogy még mi is tudunk ilyet csinálni. Ilyenkor mindig azt érzem, hogy bátran belevághatok egyéb jelenleg távolinak tűnő dologba is.. ilyen volt eddig nekem a gombatermesztés.

Számunkra új megértést az a tapasztalás hozott, amikor Bali kivágta a tanfolyamhoz szükséges néhány fát. Nem volt olyan könnyű feladat, kiválasztani, s ledönteni. Mélyebben megértettük azt, hogy mennyire alul értékeljük  a fák árát, beárazzuk hogy egy köbméter x ezer forint, kifizetjük, s kész.  De ettől többet nyom egy ilyen fantasztikus élőlény értéke, évekig, évtizedekig növekszik, azért hogy valami legyen belőle, s ezért azt a valamit meg kell becsüljük.

Sokadszor történik meg velünk itt vidéken, a komfortzónán túl ugye:), hogy másképpen nézünk a legalapvetőbb dolgokra. Ha a folyamat minden részét megtapasztaljuk, mert találkozunk végre a dolgok mögötti valósággal, már nem dobunk ki élelmiszert mert tudjuk mit jelent azt megtermelni, nem eszünk minden nap csirkecombot, mert bizony annak az állatnak ezért el kell venni az életét.. és ezt a gondolatot még hosszasan lehetne folytatni, de ez a bejegyzés most nem erről szól.

Visszatérve a fákra.. A Hideg-hegyen elkezdünk egy szuperizgalmas faültetési kampányt. Erről sajnos még nem beszélhetek, hamarosan folytatjuk a híradást…

Még néhány kép a napról:

Hideg-hegyi kertészek
A tavaszi bozótirtásból megmaradt rőzséből tüzeltünk s  melegedtünk, s melegítettük a viaszt is..
A képen egy tiplikkel beoltott tölgyfa látható és mosolygós gazdája.

Helyszínbemutatás közben egy gombásztársunk talált két nagy őzlábat. Tudtátok, hogy minden része megehető? A kalap bárhogyan ,a tönk leszárítva fűszerként, a képen pedig a gallér mogyorós ízét tapasztaljuk épp  🙂
Két szarvasgombász barátnak köszönhetően, egy rögtönzött bemutató kerekedett, betanított kutyussal, és néhány előre elrejtett gombával az erdőszélén.
Ebédszünet, s finom ebéd nagyrészt vegyszermentes termelői  alapanyagokból
a terület lelkes gazdáiként meséljük, hogy lesz itt jövőre veteményes..
Misi részletesen beavat minket mifán terem a gombatermesztés 🙂
Az oltóanyagok- gombamicéliumrengeteg egy zacsiban.
Misi mutatja, hogy hogyan vermeljük el a rönköket tavaszig. Éppen a faiskolában történik mindez, ami még titok 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.