Gyógyhatású gomba termesztése farönkön – gyakorlati foglalkozást szervezünk

Gondoltad volna, hogy akár te magad is termeszthetnél ehető gombákat a kertedben? De nem ám akármilyeneket! Gyógyhatású ízletes gombákat, amik fatuskókon nőnek úgy, hogy közben nem igényelnek szájber űrtechnológiát. Ha érdekel, hogyan termessz házilag farönkön élő ehető gombát, itt a helyed!

Gyakorlati képzés – pecsétviasz, shiitake, süngomba és laska termesztése farönkön


A gombák a kiemelkedő gasztronómiai és gyógyászati tulajdonságaik miatt szintén helyet kapnak egy modern ökoszemléletű gazdálkodásban, vagy éppen hobbikertben a növények mellett. Azonban a gombák háztáji termesztése kevésbé ismert, ritkán alkalmazott.


A műhely célja, hogy bemutassa az érdeklődőknek hogyan termesszenek otthon egyszerűen bio minőségű, ehető és gyógyhatású gombákat. A bemutatott módszer a „farönkös gombatermesztés”, melynek lényege, hogy megfelelő méretű farönköket, fatuskókat oltunk be gombával, melyek ezután akár 5 éven keresztül is teremhetnek! A módszer alkalmas a népszerű laskagomba (Pleurotusspp.), pecsétviaszgomba (Ganodermalucidum), shiitake (Lentinulaedodes), laskapereszke (Hypsizygusulmarius), süngomba és petrezselyemgomba félék (Hericiumspp.) termesztéséhez is, melyek közül több régóta ismert és bizonyítottan gyógyhatású gomba.

A foglalkozás tematikája:

  1. Általános bevezetés, ismerkedés
  2. Megfelelő faanyag kiválasztása, felvágása, előkészítése
  3. Átszövető hely kiválasztása, kialakítása, rönkök elhelyezése
  4. Oltás: 2 technika bemutatása
  5. Későbbi teendők ismertetése, kérdések/válaszok

Bemutatkozó a képzés vezetőjétől, Csizmár Mihálytól, az ELTE mikológus doktoranduszától: “A természet már gyerekkoromban is elvarázsolt, a hatalmas sokféleség és a folyamatosan nyüzsgő élet volt az, ami leginkább ámulatba ejtett. Gyermekként a madarak, majd később a növények érdekeltek a leginkább. A gombák iránti fokozott érdeklődésem 2010-ben kezdődött, az egyetemi éveim elején. 2011-ben elvégeztem a gombaszakellenőri tanfolyamot, amely elindított a „gombász utamon”. Betekintést nyerhettem a gombák összetett és rendkívül sokszínű világába. Megéreztem, hogy foglalkoznom kell ezekkel a különös lényekkel, hiszen hatalmas a szerepük az élet körforgásában. Fontos rendeltetésük ellenére pedig mindig a háttérben maradtak, nem jutott nekik annyi figyelem, mint állati vagy növényi társaiknak. A gombákat ráadásul egy misztikus köd is övezi, ami különösen vonzóvá tette őket a számomra. Hamarosan tudományos keretek között is foglalkozhattam a témával az ELTE Növényélettani tanszékén. Az itt eltöltött idő jó lehetőséget biztosított arra, hogy elmélyíthessem a gombák iránti érdeklődésemet. Célom, hogy megismerkedtessem másokkal is ezt a különös világot, hiszen megannyi lehetőséget rejt magában. Számos gomba rendelkezik gasztronómiai, gyógyászati vagy biotechnológiai értékkel, melyeket mi magunk is képesek vagyunk használni, ha már kellő ismerettel rendelkezünk.”

Időpont: 2018. november 17. szombat 10:00 – 17:00

Helyszín: Hideg-hegyi Menedék, Pécsely és Barnag község határán, egy balatonfelvidéki szőlőhegyen, GPS: 46.9625, 17.755, bővebben: https://megyesulet.hu/hideg-hegyi-menedek/


Részvételi díj: 5.000.- Ft, mely tartalmazza az elméleti és gyakorlati képzsét és 2 db beoltott farönköt, amit magaddal vihetsz. A részvétel regisztrációhoz kötött (Írj a reginacsatlos@gmail.com email címre, hogy jönnél!), részvételi szándékodat a tanfolyam díjának befizetésével tudod véglegesíteni:
MEGY Egyesület
Magnet Bank 16200010-10066812
A közlemény rovatba írd a neved.

A nap folyamán gyógynövény teával fogadunk benneteket. A Hideg-hegyi Menedék egy ökologikus élettér, amiben jelenleg alomszék (komposzt toalett), erdős legelő (lovak, juhok, malacok), és jurtaszállások állnak készen.

További információkat a reginacsatlos@gmail.com email címen tudtok kérni.

Várunk szeretettel!

Gyógyhatású gomba termesztése farönkön – gyakorlati foglalkozást szervezünk” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.