Műanyagmentesítő tanulmányút Horvátországban: beszámoló

9 napon keresztül egy fiatalokból álló nemzetközi csapat dolgozott együtt Horvátországból, Németországból, Litvániából, Szerbiából, Spanyolországból, Portugáliából és Magyarországról. A téma a hulladékmentes jövő megvalósítása és kihívásai volt, Say No to Plastic Future címmel. A magyar csapatot a Mindenegyüttmegy Egyesület támogatásával Haulik Áron vezette.

A résztvevők többek között elmentek egy helyi horvát szeméttelepre. Közösen megvizsgálták szemetes konténereket és a benne levő szemetet. Nagyon megdöbbentő, hogy milyen sok és sokféle szemét gyűlik össze. Azt is megtudták, hogy ebben nem csak az emberek a hibásak, hanem az oktatás, felvilágosítás hiánya is.

Miután megvizsgálták saját szemét termelésüket, rádöbbentek, hogy ha mindenki ugyanazt az életmódot élné, mint a csoport, akkor közel 3 Föld bolygóra lenne szükségük életük folytatásához. Az ökológiai lábnyom kiszámításához ezt az alkalmazást használták: https://www.footprintcalculator.org/

Az egyik kulturális estet a magyar és a spanyol csapat készítette. Bemutattak nemzeti zenéket, ételeket, táncokat és gyakori mondatokat.

A magyar csapat

A “Nincs kutatás cselekvés nélkül, nincs cselekvés kutatás nélkül” gondolat jegyében inspirációt kaptak az egyes országokban megvalósított környezetbarát alternatívák példáiból. A környezeti problémák megbeszélése és ötletelése után a jéghegy modell segítségével megpróbáltak a felszín alá nézni. Végül megnézték a “Story of the plastic” című filmet. Minden csoport a jéghegy modell segítségével feltárt és leleplezett egy-egy műanyaggal kapcsolatos témát. Egy szerepjáték keretében megismerték a fogyasztók, vállalatok, szervezők és zöld egyesületek különböző nézőpontjait.🙂

Eltöltöttek egy szép napot Prvić szigetén. Először a Faust Vrančić Múzeumban jártak, és megismerkedtek találmányaival. Ezt követően találkoztak Prvić sziget egyik lelkes aktivitájával, aki elmesélte a szigetlakók műanyag felhasználással kapcsolatos küzdelmeit. Ezután strand következett és meglátogatták a Natura Škoj -t. Volt egy kis szabadidő Šibenik központjában is.

Ezután a héten tanultakat cselekvésre váltották és megtervezték a kívánságtáblájukat. Elkezdték előkészíteni azokat a projekteket is, amelyeket helyi közösségeikben szeretnének megvalósítani.

Minden csoport részt vett a műanyagmentesség témához kapcsolódó projekt létrehozásában. Itt szabadjára engedték kreativitásunkat: menekülési szobát terveztek, hulladékmentes alternatívákat javasoltak különböző tevékenységekhez, kifejlesztettek néhány játékot, végül meditáltak, hogy kapcsolatba léphessenek a legértékesebb dologgal, a természettel. 🙂

Az ifjúsági csere utolsó délelőttjét az egyéni és csoportos reflexiónak szentelték. A THOR (a reflexió szíve) eszközt használták érzéseik elemzésére, kompetenciáik megismerésére, céljaik vizualizálására és a tanultak összegzésére. Nagyon konstruktív élmény volt, amely nemcsak abban segített a résztvevőket, hogy megfigyelhessék, mit tettek a múltban, hanem új célokat is kitűztek a műanyag nélküli jövő felé.

Egy kis rövidfilm a programról

A találkozóról készült angol nyelvű beszámolót itt nézhetitek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.