Elindult az Eco-Patrol modulok oktatása

A Budapest School (BPS) Zöld Iskola diákjai Kökényesi Ágnes vezetésével elindította a 8 modulból álló Eco-patrol tudásanyag elsajátítását. Az első modul az ökológiai műveltség témáját dolgozza fel. Ezt a kifejezést Fritj Capra ökológiai gondolkodó használta először. Úgy magyarázta az ökológiai műveltséget, mint “az ökoszisztéma szerveződésének alapelveinek megértését és ezen alapelvek alkalmazását a fenntartható emberi közösségek és társadalom megteremtésére”.

Az ökológiai műveltség célja, hogy elősegítse a világ holisztikus szemléletét, hangsúlyozva az ökoszisztémákon belül az összes élő és nem élő elem kölcsönös függőségét és összekapcsolódását. Elősegíti a földi életet fenntartó összetett kapcsolatok és visszacsatolások megértését, beleértve a biológiai sokféleség, a tápanyagciklusok, az energiaáramlás és a természetes rendszerek fontosságát. Magában foglalja az ökoszisztémákkal, a biológiai sokféleséggel, a fenntarthatósággal, valamint az ember és a környezet közötti összefüggésekkel kapcsolatos ismereteket.

Az ökológiai műveltség elengedhetetlen a tájékozott döntéshozatalhoz, a fenntartható életmódhoz és a globális környezeti problémák – például az éghajlatváltozás, az élőhelyek pusztulása, a környezetszennyezés és a biológiai sokféleség csökkenése – kezelésében való hatékony részvételhez. Képessé teszi az egyéneket és a közösségeket arra, hogy a természeti világgal való fenntarthatóbb és harmonikusabb kapcsolat kialakításán munkálkodjanak.

Bízunk benne, hogy az Eco-patrol tudásanyag elsajátításával a jövő generációja is felkészül az ökológiai szemléletváltás gyakorlati megvalósítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük