2019-05-15

Komposztoi

Mi az alomszék?

Az alomszék olyan komposzt toalett, amiben az emberi ürülék (kaki és pisi), növényi alommal keverve, a toalett ülőkéje alatt elhelyezett tároló edényben gyűlik.

Miért van alomszékre szükség?

Az emberi ürülék szerves vegyületekben, nitrogénben, foszforban, káliumban, szénben és kalciumban gazdag biotömeg, ami a cellulózban dús növényi maradványokkal együtt humusszá alakul.

A humusz a növények számára értékes tápanyagoknak, szivacsos szerkezete okán sok víznek, és apró élőlények gazdag világának ad helyet. A humusz nagy kincs, ezért vigyázunk rá és keletkezését segítjük.

Miért nem WC?

WC alkalmazásával a biotömeg természetes körforgása sérül, és súlyos károkat okoz az élővilág érzékeny egyensúlyi rendszerében.

1. A WC sok vizet fogyaszt, ivóvizet pazarol és piszkít be.
  2. A WC nagyon szennyezi a folyókat. A vízzel hígított ürülék (fekete víz) költséges és bonyolult szennyvíztisztítási technológiák útján sem képes maradéktalanul megtisztulni. A tisztított szennyvízben lévő nitrogén és foszfor maradványok a víz elalgásodásához vezet. A túl sok alga a vízben oldott oxigén elvonását eredményezheti, ami tömeges halpusztulást okoz.
  3. A WC az ivóvízkészleteinket is veszélyezteti. A szennyvíztisztítási technológiák a vízben oldott hormon- és gyógyszermaradványokat képtelen eltávolítani, ezek a tisztítási folyamat után az élővizekbe, onnan a partiszűrésű vízbázisokba kerülnek, és szennyezik az ivóvízkészletet.
  4. A WC a biotömeget elpusztítja. A szennyvíztisztítás útján keletkező szennyvíziszap – bár szerves anyagban dús és a talajjavítóként kapható – már halott, mérgező anyagokkal teli, terméketlen anyag.

Hogyan működik az alomszék?

Az alomszék ülőkéje alatt egy oldalán és alján zárt – csurgalékvízmentes – edény helyezkedik el. Az edény alja növényi alommal van megágyazva. Az alomszék használata

Ürítés után ez az anyag elkomposztálható, 2 év alatt humusszá alakul. A humusz javítja a talaj szerkezetét, növeli a talaj vízmegtartó képességét és a növények számára értékes tápanyagot biztosít. Ez a módszer valóban fenntartható és maradéktalanul környezetbarát módja az emberi ürülék kezelésének: a természetes folyamatok segítségével az értékes biotömeg, szén és nitrogén körforgását biztosítja, így komolyabb környezetterhelés nélkül a trágyából televény föld keletkezik. A bomlási folyamat jellemzője, hogy a komposzt a lehetséges patogén és gyógyszermaradványoktól teljesen mentesül.

Hogyan komposztáltunk a Gyüttment Fesztiválon?

Szolgáltatás

Vállalunk fesztiválok, rendezvények számára Komposzt toalettek bérbeadását és üzemeltetését.

A fenti szolgáltatásokon túl egyedi megkeresésekre is nyitottak vagyunk.

Elérhetőség

Tőgyi Balázs