Helyszínt keres a Gyüttment Fesztivál 2019!

Helyszínkereső pályázati felhívást hirdetünk, melyre jelentkezni január 27-ig van lehetőséged!

„Költözz vidékre és kezdj új életet!”
Erről szól a fesztiválunk.

A Gyüttment Fesztivál a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. Tudásmegosztás és tapasztalatcsere, fesztivál környezetben, fesztivál hangulatban – zéró hulladékkal! Az öko-tudatos létezés képviselői, úttörői, bozótharcosai gyűlnek össze négy napra, előadóként, vagy hallgatóként, de résztvevőként egymást segítve, tanítva, bátorítva összekapaszkodunk, erőt merítünk, közösségként közös térbe gyűlünk.

2016-ban indultunk útnak a Nógrád megyei Csobánkapusztáról, ahol két fesztivált tartottunk, majd 2017-ben a Vas megyei Oszkón vertünk tábort, 2018-ban pedig a Dunakanyar egyik gyöngyszemét vettük be, Zebegényt. Hogy 2019-ben hol leszünk? Ez itt a kérdés!

Illusztráció: Joós Andrea, www.joosandrea.com

Kik vagyunk mi?
A Mindenegyüttmegy Egyesület a gyüttmentek erősítésén, közösséggé szervezésén munkálkodik. A gyüttmentek éltető cselekedeteikkel egy új, ökológiai paradigma megtapasztalásán, létrehozásán dolgoznak. A gyüttmentek a mai egészségtelen és pazarló életmód helyett, egy új, természetes, fenntartható, boldog világot hozhatnak létre.

A Gyüttment Fesztivál az Egyesületünk által szervezett éves találkozónk, ahol egy egészséges, természetes, ökotudatos életmódhoz szükséges tudások és tapasztalatok átadásának, illetve a témával határos találkozásoknak és kapcsolódásoknak adunk teret.

Keressük a Gyüttment Fesztivál 2019 helyszínét!

Amennyiben az alábbi szempontok számodra is megfelelőek és szeretnél velünk együttműködni, úgy a következő felületen adhatod le jelentkezésedet:

A jelentkezési lap letölthető, így internetkapcsolat nélkül is ki tudod tölteni.
JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉSE

Jelentkezési határidő: 2019. január 27.

Miért vándorlunk?

… hogy fejlesszük a vidéket! Szeretnénk olyan házigazdákkal együttműködni, akikkel közösen gyakorlati segítségget adhatunk a vidékre költözőknek.
… hogy az egyes helyszíneken és a környékbeli falvakban összegyűjthessük és elhozhassuk a fesztiválra a jó példákat, a helyi tudást, a jó gyakorlatokat, a kapcsolódási lehetőségeket.
… hogy elősegítsük a helyi, öko-tudatos kisközösségek létrejöttét, fejlődését.
… hogy megismerjünk más tájakat is, hogy még jobban beleszeressünk a magyar vidékbe, az itt élő emberekbe.

Milyen a jó Gyüttment Házigazda?

• Helyi közösség, aki szervezőtársunk és a Fesztivál házigazdája tud lenni.
  • A jó szomszédi viszony jegyében aktív kapcsolatot ápol a környezetével, a környékbeli gazdákkal
  • Rendelkezik saját földterülettel, akár több hektárral (vagy vannak olyan környékbeli területek, amelyeket ideiglenesen használatba vehetünk a Fesztivál idejére).
  • Ügyünk non-profit, ezért szellemiségében hasonló gondolkodású értéktársakat keresünk.
  • Vállalja a több hónapos együttműködést és közös munkát, amely az augusztus végi Fesztivált megelőzi.
  • Tovább lát annál, ami van: szívesen szövetkezik velünk arra, hogy az eddigieknél is éltetőbb, a gyüttmenteket gyakorlatban segítő, a Nagy Ügyet még az eddigieket is jobban szolgáló ötleteket valósítsunk meg.

Miért jó Házigazdának lenni?

• Fejlődünk! Nemcsak a helyszínt építjük, szépítjük, fejlesztjük, hanem közben mi magunk is épülünk, fejlődünk, csapattá kovácsolódunk.
  • Erősítjük a helyi gazdaságot! Az alapanyagokat helyi, környékbeli termelőktől szerezzük be, a régió kézműveseit, termelőit vonultatjuk fel a piactéren. A Fesztivál előtt és alatt több ezer ember látogat a térségbe a környékbeli ökoturizmust és a helyi gazdaságot serkentve.
  • Tudást és inspirációt adunk, kapunk! Olyan szakmai programokat szervezünk, amelyek egyrészt a térségben felgyűlt tudást, tapasztalatot mutatják meg a világnak, másrészt olyanokat, amelyek az adott közösséget leginkább segítik, amelyre leginkább szükségük van, így pl. építőtáborokat szervezünk, kalákában dolgozunk, gazdaságot fejlesztünk, közösségfejlesztő műhelyeket tartunk.
  • Világgá kürtölünk! Ország-világ megismeri az adott környéket, helykeresők találhatnak új otthonra, felkerülsz a Gyüttment-térképre!
  • Kapcsolódunk! A Fesztivál híre összehozza a környéken élő értéktársakat, új barátságok, ismeretségek, kapcsolatok jönnek létre – mélyül a helyiek közösségi szintje, hiszen a közös munka összekovácsol, új lendületet ad az ottélőknek, a közösségnek, összehozza az “őslakosokat” a gyüttmentekkel.
  • Te adod a Gyüttment Fesztivál “ízét”! A táj, a vendégszeretet, a programok – mind sajátos képet ad arról, hogy hol vagyunk, kik vagyunk, ki a Házigazdánk! Ettől lesz a vándorfesztiválként hazánkat járó Gyüttment Fesztivál minden évben kicsit olyan, amilyen a Házigazdája.

Milyen helyszínt keresünk a Gyüttment Fesztiválnak?

Ezek fontos technikai paraméterek, amelyek alapján mérlegelni fogjuk azt, hogy adott területen megrendezhető-e a fesztivál vagy sem, ezért kérjük, ezekről minél pontosabb információt adj a jelentkezési lapodon!

• Természetes környezet, varázslatos táj: erdővel, virágos réttel, változatos élővilággal, akár forrással, tóval, patakkal. Fontos, hogy legyenek bőven árnyékos helyek, árnyat adó öreg fák.
  • Csend: legyünk távol a települések zajától, a forgalmas útvonalaktól.
  • Megközelíthetőség: előnyt jelent, ha gépjárművel illetve tömegközlekedéssel is könnyen/gyorsan/hatékonyan/kényelmesen elérhető/megközelíthető.
  • Épületek: előnyt jelent a Fesztivál kiszolgáló egységeinek (iroda, raktár, konyha) befogadására képes építmények megléte, valamint programhelyszínek (pl. csűr, pajta, istálló, kerti konyha, kemence).
  • Tér: ideális esetben vízszintes, árnyékos helyek. Kemping 2-3 ha, parkoló (800-1000 autó) 1-2 ha, közösségi-, program- és vendéglátó-helyszínek 2-3 ha.
  • Víz: ivóvíz lehetőleg forrás/kút (esővíz nem jó), min. 1-2 m3/nap. Mosdó/mosogató víz (esővíz is jó), min. 10-20 m3 / nap.
  • Komposztálás: (alomszékek után) lehetséges/megoldható legyen helyben.
  • Közösség: egy közösségi használatban lévő vagy potenciálisan közösségi tér legyen, amelyet fejleszteni tudunk és azt később használni is fogják, ezért szeretnénk, ha ott tudnánk hagyni valamit a területen, egy kemencét vagy egyéb épületet, kertet.
  • Helyi termékek: legfeljebb 50 km-es körzetből szeretnénk az élelmiszereket és minden egyebet beszerezni, ezért előnyt jelent, ha van egy működő hálózat, kapcsolati rendszer.

Amennyiben ezek a szempontok számodra is megfelelőek és szeretnél velünk együttműködni, úgy a következő felületen adhatod le jelentkezésedet:

Jelentkezési határidő: 2019. január 27.

Ha kérdésed van, írd meg az info@megyesulet.hu címre!